Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu vodorovná

Kultúra

V tejto sekcii budú zodpovedané Vaše konkrétne otázky a námety. Najneskôr do 5 pracovných dní uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými odbornými pracovníkmi mesta z danej oblasti.
Komentáre k jednotlivým príspevkom posielajte do "Všeobecnej diskusie".

Otázky a odpovede - kultúra

Pridať príspevok

 
pridané 19.3.2019 19:11:48

Színház

Szeretnék érdeklődni, hogy a múlt heti színdarab miért nem volt hirdetve a neten,a HL hasábjain, vagy csak az ipolyságiak kiváltsága színházba járni? Higgyék el, a környező falvak lakói is szívesen megnézték volna az előadást!

A falusi paraszt?


 
Reakcia na príspevokpridané 20.3.2019 08:53:28

A március 12-i színházi előadás szervezője magánszemély volt, kinek kérésére a város kulturális szakosztálya a propagációs anyagot elektronikus úton február 28-án továbbküldte a környező falvakba. Szintén ekkor került fel a város magyar nyelvű honlapjára is, amely március 12-ig volt közzétéve. A főszervező a szociális hálón is propagálta az előadást, de mivel a jegyek pár nap alatt elkeltek, így nem kérte a rendezvény leközlését a regionális lapokba.

Iveta Tonhaiserová, a kulturális szakosztály alkalmazottja


 
pridané 23.11.2017 09:16:52

Info..EMGETON.

Dobrý den prajem.Ospravedlnujem za vyrušovanie.Mám jednu otázku ohladom benefičného koncerta minulí rok 18.12.2016.Nakolko sa blíží výročie,či neplánujete podobné uspešné podujatie aj tento rok.Nakolko sme hudobná formácie EMGETON vo Velkých Turovciach,ste nám velmi blízko,a radi sme sa prispieli na ten humánný čínnost aj my s našou aktivitou.O čiastočný kvalitný kulturný program mám na mislie.Dakujem pekne za promtné odpoved aj v mene kapely EMGETON....Ps.poznámka.Tento rok sme oslavovali 40. výročie založenie kapely..Po 20.rokoch zase sme spolu.

csokási stefan. poverený organizačné udalosti aj.člen kapely...


 
Reakcia na príspevokpridané 24.11.2017 22:21:57

Tisztelt Csókási István!

Miután a tegnapi napon a kulturális osztályunkat személyesen is felkereste, minden Ön által feltett kérdést megválaszoltam.

Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály vezetője


 
pridané 27.10.2017 21:23:11

Wellhello

Mélyen tisztelt Szilárdka, ha már nem jött össze a Takáts Tamás, engedje meg, hogy reagáljak az előttem szólóhoz és adjak egy tippet a jövő évi HKN magasabb árfekvésű lehetséges magyar fellépőhöz. A nyáron volt alkalmam egy Wellhello koncerten részt venni. Nem az én kategóriám, de gondoltam a fiaimért mindent, hát belementem és elmentünk a koncertre. Soha nem gondoltam volna, hogy a két srác milyen hangulatot csinál, mellesleg profi zenészekkel élőben. Szerintem, ha megakarják tölteni a főteret mint anno a Karthagoval, akkor ez egy tökéletes választás lenne.

Lackomester


 
Reakcia na príspevokpridané 31.10.2017 11:03:20

Tisztelt Lackomester!
Köszönjük szépen a javaslatát. Teljesen egyetértek Önnel, a Wellhello csapatának jó hangulatú, széles célközönséget megszólító slágerei vannak, és az együttes szerepel a jövő évi HKN szóba jövő magasabb árfekvésű magyar fellépői között. Természetesen a végeredmény több tényezőtől is függ, mindenesetre a Wellhello együttes, mint lehetséges fellépő, részünkről az élmezőnyben van.

Zsóka Szilárdka, mérnök, szakosztályvezető


 
pridané 3.10.2017 12:42:59

Tublatanka

nagyon szepen kerem, hivjak meg a Tublatanka eggyuttest a 2018 honti napokra. Lehet mar most kell felkeszulni es megeggyezni, hogy biztossan legyen termin. Gondolom nem olyan tulsagossan dragak es sok rajongojuk van itt. Persze azonkivul lehet rendezni akarmi mast, magyart is stb, meg persze ez meg messze van, csak ez egy jo tip gondoltam.

Peter


 
Reakcia na príspevokpridané 23.10.2017 08:32:17

Kedves Peter!
Köszönjük szépen javaslatát. A jövő évi Honti Kulturális Napokra csakúgy, mint az elmúlt években, egy szlovák és egy magyar zenekar meghívását tervezzük. Évenként változó, hogy melyik fellépő a magasabb árfekvésű. Az idei évben az IMT Smile együttes volt a magasabb árkategóriájú, és tekintettel arra, hogy a Tublatanka tiszteletdíja is nagyon hasonló szinten mozog a fentebb említett zenekaréval, ezért legközelebb 2019-ben volna mód meghívásukra.

Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály megbízott vezetője


 
pridané 14.9.2017 18:27:20

Takáts Tamás

Reméltem egy tisztes válaszadásban, sajnos nem kaptam meg, biztos nagyon "sok" dolguk volt! Ne haragudjanak, de egy Zalatnay Cinit meghívni "sztár" fellépőnek, nevetséges. Valamikor még a Karthago, Bikini, Charlie szórakoztatta a nagyérdeműt, jó lenne egy picit elgondolkozni.

Lackomester


 
Reakcia na príspevokpridané 26.9.2017 12:02:18

Kedves Lackomester!
Elnézést a kései reagálásért, a Honti Kulturális Napok szervezésével járó teendők ezt késleltették. Zalatnay Sarolta és a Reflex zenekar szombat este egy színvonalas koncerttel szórakoztatta az igen nagy számban jelen lévő közönséget. Sajnáljuk, hogy Önnek nem nyerte el tetszését, de bízunk benne, hogy a gazdag programkínálatban talált kedvére való programot is.

Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály megbízott vezetője


 
pridané 1.9.2017 09:12:58

Takáts Tamás

Jó napot, nagyon megörültem, mikor megláttam a XXXVI. HKN fellépői között Takáts Tamást, mivel az egyik kedvenc énekesem. A Karthago eggyüttes szintén fellép 16-án Budapesten, 19:00-kor. Mivel az eggyüttes 2 órás koncertet ad, lehetetlen, hogy fellépjen Ipolyságon is. Kérem tisztázzák a helyzetet, köszönöm válaszukat.

Lackomester


 
Reakcia na príspevokpridané 27.9.2017 09:34:19

Kedves Lackomester!
Takáts Tamás a Honti Kulturális Napok vendégszereplését elfogadta, ezért lett feltüntetve a billboardon, melynek kihelyezése után jelezte, hogy változás történt az Ön által is említett Karthago koncert miatt, és kénytelen lett lemondani a szereplését Ipolyságon. A plakátokon, meghívókon már nem szerepelt a neve. A szervező a műsorváltozás jogát minden esetben fenntartja.

Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály megbízott vezetője


 
pridané 23.6.2017 10:33:55

3+2 koncert

Jo napot kivanok, ma volt jelentve, de nem volt jol ertheto, hol es mikor lep fel a 3+2 egyuttes? A jovoben jo lenne oket Ipolysagra is meghivni. Koszonom.

JT


 
Reakcia na príspevokpridané 10.7.2017 10:44:51

Tisztelt JT!
A 3+2 együttes nem Ipolyságon, hanem Inámban lépett fel július 8-án. Az idei évben nem tervezzük a meghívásukat, de természetesen nem kizárt, hogy a jövőben Ipolyságon is fellépnek majd.

Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály megbízott vezetője


 
pridané 10.5.2017 21:59:46

Republic

Jo estet, mivel az egyuttes honlapjan mar 2 honapja fenn van a majus 27-i kocert datuma Ipolysagon, szeretnem megkerdezni, hogy valoban fellep-e, es ha igen, miert nincs kiplagatozva? Remelem nem a szabadteri szinpadon lesz a koncert, mar eleg volt a negativ reklambol a varosra nezve, csak emlekezzunk mikor az EDDA lepett ott fol.
Koszonom valaszukat.

Republic rajongo


 
Reakcia na príspevokpridané 11.5.2017 09:32:21

Tisztelt Republic rajongó!

A Republic koncertre Ipolyságon május 27-én, szombaton 20.30 órai kezdettel kerül sor a Liget utcában, a Vinum Saag és Ipolyság városa által meghirdetett XXIV. Ipoly Menti Borverseny ünnepélyes kiértékelésének napján. A plakátok kihelyezésére a hétvége folyamán kerül sor.

A rendezvényre várjuk szeretettel!Zsóka Szilárdka, mérnök, a kulturális osztály megbízott vezetője


 
pridané 13.3.2017 10:09:13

info z historie

Dobry den prajem,

chcel by som vas poprosit, ci nemate podrobnejsie informacie o byvalom klastore premonstratov v Sahach.

V historii mesta Sahy som sa docital, ze v istej dobe bol sahansky klastor dokonca posilneny na hrad. Nezachoval sa tam uz ani naznak tohto hradu alebo nejakeho opevnenia? Okrem tej jednej budovy co stoji dodnes, co sluzila aj ako sypka uz zrejme nic nenaznacuje povodne rozlozenie celeho objektu?

Zaujimalo by ma napriklad, ci sa nezachoval nejaky podorys povodneho klastora, stare fotografie atd, proste ako to kedysi vyzeralo. Neplanuje sa tu archeologicky vyskum?

Este by som mal jednu otazku - v historii Siah sa nikde nepise a ani medzi pamiatkami som nenasiel budovu na Ruzovej ulici - kde kedysi davno bola diskoteka Casablanca. Mozno som to len prehliadol, alebo skutocne tato budova v informaciach o meste chyba. Podla mojich informacii (neviem ci spravnych) to bola tiez kedysi synagoga. Jednu synagogu uz v Sahach mame, ta je zaradena aj medzi pozoruhodnosti, tak sa chcem spytat, ci su nejake informacie aj o tej budove, a ci skutocne bola tiez synagoga.

dakujem

Jozef


 
Reakcia na príspevokpridané 23.3.2017 09:31:45

1. Na vyvýšenine, na ktorej stojí v súčasnosti šahanský rímskokatolícky farský kostol, fungoval v stredoveku kláštor premonštrátskeho rádu. Budova, stojaca vedľa kostola, je neskoršia, baroková budova. Bola postavená koncom 17. storočia jezuitským rádom. Severné dve tretiny budovy slúžili ako sýpka, južná tretina ako obydlie a administratívne centrum bývalého premonštrátskeho panstva, prevzatého jezuitmi. Do murív tohoto tzv. domu jezuitov sú zabudované ruiny stredovekého opevneného kláštora. Od sakristie kostola napr. vidieť pieskovcové arkády krížovej chodby stredovekého kláštora. Cez tieto arkády sa dalo vidieť do rajského dvora. Arkády pochádzajú z druhej polovice 15. storočia, boli postavené v gotickom štýle. V severnej fasáde budovy vidieť zvyšky vchodu z rajského dvora do krížovej chodby z toho istého obdobia. Rímskokatolícky kostol má v súčasnosti barokovú podobu. Je však podstatne starší, ako vyzerá na prvý pohľad. Má napríklad krásny a veľmi starý portál, obsahujúci neskororománske, ranogotické a barokové prvky. Jeho najstaršia časť vznikla v 13. storočí. V severnej fasáde kostola vidieť zabudované časti stojacich románskych murív. To znamená: náš kostol je stredoveký kláštorný kostol, ktorý bol počas dejín niekoľkokrát silne poškodený vojnami a požiarmi. Jeho dnešná podoba vznikla po niekoľkých radikálnych prestavbách, počas ktorých väčšina stredovekých murív pravdepodobne zanikla.

Bohužiaľ nezachoval sa žiadny pôdorys, ani vyobrazenie nášho stredovekého kláštora. Poznáme ale základné schémy pôdorysov kláštorov jednotlivých mníšskych rádov. Lokálne rozdiely síce boli, ale vo väčšine prípadov sa dá na tieto schémy spoľahnúť. Urobili sme to aj v prípade archeologického výskumu kláštora. Bol preskúmaný ale len zlomok areálu. Výskum potvrdil to, že stredoveký kostol stál na mieste dnešného kostola. Južne od nej stála hlavná budova premonštrátskeho kláštora, ktorá mala podstatne väčšiu rozlohu, ako dnes stojaci dom jezuitov. Odkryla sa časť východného, aj západného krídla, severná časť krížovej chodby. Našli sa hroby zo 14.-15. stor., aj časť mladšieho cintorína (možno mestský cintorín z obdobia protitureckých bojov?) vo výplni staršej dvojitej priekopy (možný opevňovací prvok?). Východná časť kláštora bola pravdepodobne zničená výstavbou dvora OZ Povodie Hrona. Najkrajšie nálezy z výskumu, aj fotografie sú vystavené v Hontianskom múzeu v Šahách. K výskumu kláštora by sme sa veľmi radi vrátili v budúcnosti.

Kláštor vykradli, aj obsadili miestne šľachtické rody, a v 15. storočí aj bratríci (husiti). Je možné, že počiatky opevňovania kláštora siahajú už do týchto období. V prvej polovici 16. storočia bol opevňovaný na príkaz kráľa, avšak v roku 1552 bol zničený osmanským vojskom, aby ho nemohli využívať kresťanské vojská. V súčasnosti bohužiaľ nič také sa nedá vidieť, čo by sme mohli jednoznačne pokladať za opevňovací prvok bývalého kláštora. Máme však Podzámockú ulicu, ktorá nám tento „hrad“ pripomína dodnes. Literatúra dostupná aj v našom múzeu: Katkin, S. - T. Pálinkás: Šahy - Kláštorná sýpka. Výsledky archeologického výskumu v rokoch 1997-1999, Zborník Tekovského múzea v Leviciach IV, Levice, 2001, s. 49-56, Tóth S.: A Hont - Pázmány nemzetség premopntrei kolostorai,atď.2. Budova, v ktorej určité obdobie fungovala diskotéka Casablanca, bola postavená v roku 1929 ako ortodoxná synagóga. Túto funkciu mala do roku 1944, keď bola začlenená do šahanského geta, kde zhromaždili 1205 židovských obyvateľov okresov Šahy a Szob. Obyvatelia geta boli potom transportovaní do vyhladzovacích táborov, kde ich prevažná väčšina bohužiaľ zahynula. Ortodoxná židovská cirkevná obec tak zanikla. V budove fungovalo niekoľko rokov aj Mestské kultúrne stredisko v Šahách, a potom v nej vznikla diskotéka Casablanca. Literatúra dostupná aj v našom múzeu: Asher, S. a kol: Örökmécses, Danis, F.: Ipolyság (A zsidóság története és emlékei), Cs. Tolnai: Shalom – z dejín židovských komunít v Leviciach a okolí (pozor, v šahanskej pasáži sú vecné chyby).

Mgr. Tibor Pálinkás, vedúci múzea


 
pridané 20.2.2017 11:08:29

Poďakovanie preseľanským poslancom.

V Preseľanoch nad Ipľom sa konala dňa 18.februára 2017ďalšia dobre vydarená fašiangová zábava,ktorá vyhovela aj tým najnáročnejším zábavuchtivým ľuďom.Členovia výboru mali plné ruky práce s organizovaním plesu,preto aj výsledok bol zreteľný.Podávali sa chutné,po domácky vyrobené zabíjačkové špeciality,na ktorých si každý dobre pochutnal.Do tanca nám hrala hudobná skupina Duo Balázs-Bodonyi.Ďakujeme,že sa aj v Preseľanoch organizujú takéto skvelé podujatia.

manželia Kosztolányiovci


 
Položky 1-10 z 75

dnes je: 15.10.2019

meniny má: Terézia

podrobný kalendár

webygroup
Deutch version
English version
Magyar verzió
ÚvodÚvodná stránka